در ايران خرما را به عنوان يك ميوه قراني ميشناسند و صادرات آن بسيار به اقتصاد كشور رونق مي دهد.توليد امسال خرما به بيش از يك ميليون تن رسيده اما هشت ماهه ابتدايي سال حدود 100 هزار تن برآورد شده و اين يه اين معني است كه صادرات اين محصول كاهش چشمگيري داشته است.
معرفي معروف ترين انواع خرما
انواع خرما بسيار متنوع است. در ادامه به برخي از معروف ترين اين انواع اشاره خواهيم كرد:
• خرماي مضافتي، يكي از شناخته شده ترين انواع اين ميوه در ايران مي باشد كه به دليل رطوبت بالايش محبوبيت زيادي پيدا كرده است.
• خرماي استعمران، نوعي ميوه نيمه خشك است كه به دليل قند بالاي آن مصرف آن به ورزشكاران توصيه مي شود.
• خرماي شاهاني كه نوعي خرماي تر است و آن را به نام خورك نيز مي شناسند.
• خرماي زاهدي، كه بافت نرم و مزه اي آجيلي دارد و شيريني اش نسبت به ساير انواع خرما كمتر است.
• خرماي ربي، كه زرد رنگ و ترد است و مزه اي شبيه به طعم كارامل دارد.
• خرماي خاصويي، كه به عنوان يكي از مرغوب ترين خرماها به حساب مي آيد و ظاهري شبيه به باميه دارد.
• خرماي صفوي، كه شيرين و گوشتي است و به داشتن خواص شفابخش مشهور است.
• خرماي پيارم كه به عنوان مرغوب ترين خرما در جهان شناخته مي شود.
معروف ترين انواع خرما
آيا مرغوب ترين خرماي جهان را مي شناسيد؟
وقتي از مردم جهان بپرسيد در ميام انواع خرما چه خرمايي مرغوب تر و سالم تر است، احتمالا اكثرشان نام پيارم را به زبان مي آوردند. خرماي مرغوب پيارم به جز در شهرستان حاجي آباد استان هرمزگان، درجاي ديگري كشت نمي شود و از آنجايي طعم فوق العاده اي دارد بازار فروش آن در جهان بسيار داغ است. يكي از مسائلي كه اين ميوه را خاص مي كند اين است كه كاشت آن محدوديت مكاني دارد. اگرچه با گرفتن پاجوش از نخل و كاشت آن در خاك مي توان به كشت اين محصول روي آورد اما به نظر ميرسد نوع خاك براي كيفيت پيارم بسيار مهم است زيرا تنها در چند منطقه خاص مانند روستاهاي سرچاهان، تزرج، شهدادي و برآفتاب با درجه كيفيت بسيار بالا توليد مي شود. اين خرما را مي توان پس از برداشت به مدت 18 ماه در انبار نگه داري كرد و پس از اينكه براي مصرف خانگي خريداري شد نيز مي توان 6 ماه آن را در يخچال نگهداري كرد. خرماي پيارم را بايد از نوع نيمه خشك دانست كه به دليل رطوبت بالا و آب كم كمتر در معرض فساد و ترش شدن قرار مي گيرد. خصوصياتي كه خرماي پيارم را تبديل به بهترين و مرغوب ترين خرماي جهان كرده است، در بالا ذكر شد حالا به اين خصوصيات خواص فراوان اين محصول را نيز اضافه كنيد. از ميان اين خواص مي توان به وجود انواع ويتامين ها، مواد معدني، مواد قندي، پروتئين گياهي، فيبر و... اشاره كرد. مهم تر از آن اين خرما داراي فكتوز است كه ويژگي به افراد ديابتي كمك ميكند تا به دليل طبيعي بودن قند اين ميوه آن را راحت هضم كنند. خرماي پيارم را به دليل كيفيت بالا و همچنين گرانقيمت بودنش بيشتر براي بازارهاي خارجي بسته بندي مي كنند اما بخش كمتري از آن نيز در بازارهاي خارجي به فروش مي رسد.
خرماي پيارم
آشنايي با خواص خرما
ميوه خرما خواص فراواني دارد كه تقريبا اين خواص در همه انواع اين ميوه يكي است اما ممكن است در هر نمونه تفاوت هايي كوچكي با هم داشته باشند. در ادامه به برخي از مهم ترين خواص خرما اشاره خواهيم كرد:
• از آنجايي كه طبع خرما گرم است، مصرف براي بيماري هاي ناشي از سردي بسيار مفيد خواهد بود.
• در اين ميوه مقدار زيادي پتاسيم وجود دارد كه از فشار خون جلوگيري مي كند.
• مقدار زيادي ويتامين C در خرما وجود دارد. بدن انسان براي اينكه بتواند از خود در برابر بيماري هاي كه خونريزي دارند مراقبت كند به اين ويتامين نياز دارد. جالب است بدانيد در هر 100 گرم خرما 14ميلي گرم ويتامين C وجود دارد.
• همچنين خرما يكي از بهترين خوراكي ها براي زمان بارداري است زيرا به دليل دارا بودن اسيدفوليك وظيفه خون رساني به بدن را انجام مي دهد.
• خرما براي كمر درد، درد كليه و درد مفاصل نيز بسيار مفيد است.
• وجود منيزيم در اين ميوه به تقويت اعمال فكري، سلامتي پروستات و مشكلات كليه كمك مي كند.
• همچنين به دليل وجود ويتامين A در اين محصول مصرف آن باعث رشد مو، ناخن و اندام هاي كودكان و نوجوانان خواهد شد.
• مصرف اين خوراكي براي بيماري هاي مانند شب كوري، رماتيسم، يبوست، سرفه، آسم، برونشيت و كم خوبي بسيار مفيد خواهد بود.
• همچنين براي تقويت حافظه و سلامت دستگاه گوارش نيز اين ميوه استفاده مي كنند.
• خرما بوي بد دهان را از بين مي برد و اگر آن را با چند برگ ترخون استفاده كنيد براي پوسيدگي و كرم خوردگي دهان نيز مفيد است.
• از ديگر خواص خرما بايد به انرژي زا بودن اين ميوه اشاره كرد.مصرف مقداري از آن مي تواند انرژي مورد نياز شما در طول روز را فراهم كند.
• همچنين وجود منيزيم در اين ميوه براي جلوگيري از سرطان بسيار مفيد خواهد بود.
آشنايي با انواع خرما
كدام خرما براي صادرات بهتر است؟
خرما را بايد يكي از مهم ترين محصولات صادراتي ايران دانست. بر اساس آمار كشور ما جايگاه سوم در صادرات خرما را دارد و سالانه حدود 400 هزار تن از اين ميوه را به كشورهايي همچون امارات، پاكستان، هند، تركيه، روسيه و همچنين برخي از كشورهاي اروپايي صادر مي كند. از ميان انواع خرمايي كه در ايران كشت مي شود. چند مورد را بايد به عنوان محصول صادراتي شناخت كه اين موارد به شرح زير است:
• خرماي استعماران را بيشتر در خوزستان كشت مي شود.
• خرماي زاهدي كه بيشتر در استان فارس كشت مي شود.
• خرماي كبكاب كه بيشتر در استان هاي فارس و بوشهر مشت مي شود.
• خرماي پيارم كه در استان هرمزگان كشت مي شود.
• خرماي مضافتي كه بيشتر در استان سيستان و بلوچستان كشت مي شود.
شركت هاي زيادي در زمينه صادرات خرما فعاليت مي كنند بنابراين، براي انتخاب بهترين مارك خرما بايد به موارد زيادي از جمله كيفيت محصولات، كيفيت بسته بندي، ميزان صادرات و... توجه كرد. بر اين اساس شايد بتوان خرماي ساغر را يكي از بهترين ها در اين زمينه دانست.